Monday, July 27, 2009

Marilah Semangat! Datang Kepadaku

4 comments
Alhamdulillah. Selepas melalui masa sukar saya, ada hikmah yang saya belajar disebaliknya iaitu jangan pendam kesedihan, lepaskan je tanpa malu-malu bak kata orang tu nanti jadi air mata darah lak, haha!(jangan malukan diri kamu lagi)

Selepas kembalinya semangat, petang tu pergilah pameran buku kat Shah Alam ni. Memang gembira sangat-sangat. Akhirnya saya jumpa gak kitab yang saya nak kan sangat tu, "al-Israiliyat fi al-Tafsir wa al-Hadith"(sebenarnya saya memang nak kan 1 buku yang menghimpunkan kisah israiliyat ni untuk rujukan. rupanya memang ada bila saya tanya cikgu kesayangan saya tu, haha!). Kali ni bila pergi kompleks sejuk je mata. Alhamdulillah, tiada aksi luar biasa yang kita dah biasa dipertontonkan. Kalau tak, sakit mata tu turun ke hati lak. Yelah, pameran buku la katakan.


Last-last terbeli 2 buku. Yang lagi 1 tu bagus gak, "Fiqh Ikhtilaf". Cakap kat umi nak beli yang 1 tu je. Tapi sebab umi dan ayah pergi honeymoon kat resort mana ntah, umi pun tak marahla, haha!

Teringat lak masa kecik-kecik dulu, senang je kan kita nak terima apa-apa. Itu masa akal belum penuh lagi. "Ah ha, menipu. Masuk api neraka". Lepas tu terus malu, tak buat lagi dah. Kalau tengok couple mouple tengah teraba-raba dalam terang lagi bersuluh, kita cakap kat mak kita itu tak boleh, berdosa! Tengok lak 'abang-abang' dan 'kakak-kakak' berseronok di pusat hiburan, bercampur laki dan perempuan, lepas tu terkinja-kinja lak, kita kata mereka tak elok sebab pergi tempat macam tu. Tapi bagaimana pula kita bila dah besar dan sempurna akal?

Kebanyakannya berpelajaran, tapi tak berpendidikan. Dah mumayyiz dah pun kalau dah sampai berpelajaan tinggi ni, tapi kenapa tak tahu lagi benar dan salah, baik dan buruk? Maha benarlah firman Allah:
"...mereka lebih suka kebutaan daripada hidayah..."
( terjemahan Al-Fussilat:17)

Sekarang ni ada 1 trend yang cukup famous iaitu 'Trend Mengurangkan Rasa Berdosa' seperti mana yang dikatakan oleh Ustaz Hasrizal Abdul Jamil. 'Trend Tak Rasa Berdosa' tu dah lapuk, cakaplah macam mana pun nanti dijawabnya lebih arif daripada ulama, haih. Saya bawakan 1 analogi yang cukup menarik. Nasyid menjadi platform 'mempromosikan' Islam dengan 'memperkenalkan' Tuhan. Namun mereka yang mendengar nasyid cintan cintun dan rap hari ini berapa ramai yang 'membeli' Tuhan? Adakah cinta kepada Tuhan meningkat walaupun 'penasyid' wanita sanggup mengheret jubah dan tudung di atas pentas, atau kekacakan lelaki dan kemerduan nyanyian mereka apabila 'tarik' tak pecah menarik minat wanita? Persoalannya yang mana laku? Nasyid atau 'penasyid'?

Itu baru contoh yang 'baik'. Yang merisaukan saya adalah trend ini makin meresap pada pemikiran remaja. 1 contoh saya bawakan. Remaja selalu dikaitkan dengan sosial. Mereka terlalu asyik sehingga lupa atau buat-buat lupa pada batas pergaulan yang sebenar disyariatkan Allah. Sedangkan Allah telah berfirman:
"Dan katakanlah kepada lelaki-lelaki beriman agar mereka menjaga pandangannya dan memelihara kemaluannya..."
(terjemahan An-Nur:30)
"Dan katakanlah kepada perempuan beriman agar menjaga pandangannya dan memelihara kemaluannya..."
(terjemahan An-Nur:31)

Pelihara 'pandangan' telah Allah perintahkan sejak dari dulu dan tak pernah berubah 'konsepnya'. Tak perlulah nak diceritakan di mana mereka pergi atau apa yang mereka buat bersama. Kita cerita tingkah laku mereka sahaja dulu. Jika diberitahu mereka ''Itu salah, itu tak boleh", lalu untuk mempertahankan tindakan mereka itu tak salah, mereka jawab, "Kami tutup aurat, jaga batas-batas kami, tak bersentuhan kulit, kalau bertepuk tampar pun bukannya kena kulit, kalau berkejaran pun kami tahu batasnya". Astaghfirullah! Kalau dah keluar bersama, bolehkah 'menjaga pandangan' sebagaimana Allah perintahkan? Itu belum diceritakan ke mana arah tuju mereka, karoeke box? Panggung? Pusat hiburan?

Teruk! Itulah yang anda nampak pada mereka. Tapi adakah anda fikir bila mana anda buat sama seperti yang mereka lakukan itu tak salah bagi anda hanya kerana anda mengislamisasikan perbuatan mereka itu dengan menutup aurat dan 'menjaga batas-batas' mengikut kefahaman anda?

Tak dinafikan ada antara mereka masih tak peduli walaupun telah diperingatkan. Malah, setelah diperingatkan mereka tetap juga mencari alasan untuk mengurangkan rasa tak berdosa. Mereka membenamkan pula konsep 'adik beradik' di benak fikiran mereka supaya 'terpadamnya' nafsu antara mereka. Jikalau 'adik-adik' nak keluar, mereka merasakan perlunya 'abang'-abang untuk menjaga keselamatan mereka. 'Abang-abang' pula merasakan menjadi tanggungjawab mereka untuk menjaga keselamatan 'adik-adik'. Alasan! Dan ada pula antara mereka yang berlatar-belakangkan agama, malah bermadahkan pula atas nama Tuhan sebaga 'hiasan' diri mereka turut sama 'turun padang'. Kononnya mereka menjadi 'rujukan' yang lain-lain sehinggakan hati mereka sendiri diperdayakan.(sila rujuk post 'Daripada Saya Kepada Saya')

Saya bingung! Apakah sebenarnya kefahaman mereka tentang Islam? Betulkah mereka bertuhankan Allah iaitu Tuhan Muhammad bin Abdullah, Tuhan Khalifah Ar-Rasyidin, Tuhan 4 imam mazhab yang muktabar? Adakah Tuhan yang sama boleh mengurniakan keredhaanNya kepada perbuatan seperti itu?

Memang tak dinafikan generasi terpelajar mampu berhujah. Mereka banyak buah fikiran, banyak maklumat, bersemangat untuk turun padang berhadapan masyarakat dengan kempen mereka masing-masing. Mereka juga mampu berbalah dan bersaing idea bagi menghasilkan produktif yang berkualiti dengan cara efisien. Tapi sayang, sampaikan syariat Allah mereka pandai bantah-mambantah berteraskan nafsu, umpama merekalah bijaksana yang pandai melahirkan kepuraan dan mengislamisasikan perintah dan larangan Allah agar diterima pakai oleh mereka, tak ubah seperti orang kafir sebagaimana firman Allah:
"Dan Kami tidak mengutus rasul-rasul melainkan sebagai pembawa khabar gembira dan peringatan, tetapi orang kafir membantah dengan cara yang batil agar dengan mereka dapat melenyapkan yang hak(kebenaran), dan mereka menjadikan ayat-ayatKu dan apa yang diperingatkan kepada mereka sebagai olok-olokan".
(terjemahan Al-Kahfi:56)

Na'uzubillah!

Adakah kita termasuk dalam golongan ' mereka' yang mengolok-olokkan perintah Allah? Dan termasukkah kita dalam golongan 'mereka' itu? Bukankah 'mereka' yang dimaksudkan itu adalah orang kafir?

*Itu baru cerita pasal berkawan, kalau couple?

P.S: Penulis 'bergurukan' pengalaman. Penulis tak mahu ada antara pembaca turut mahu 'bergurukan' pengalaman seperti ini. Cukuplah pembaca 'berguru' daripada pengalaman penulis.
.

Read More...

Thursday, July 23, 2009

Daripada Saya Kepada Saya

0 comments
Ingatlah engkau! Bahawa ghurur itu suatu sifat yang menipu pemiliknya. Suatu kebodohan yang membuat engkau menilai sesuatu yang jelik adalah baik dan kesalahan adalah kebenaran, sebagaimana orang kafir ditimpa ghurur lalu tertipu oleh dunia.
"Yang demikian itu, kerana kamu menjadikan ayat-ayat Allah sebagai olok-olokan dan kamu telah ditipu oleh kehidupan dunia, maka pada hari ini mereka tidak dikeluarkan dari neraka dan tidak pula diberi kesempatan untuk bertaubat"(Al-Jatsiyah:35)
Tetapi! Janganlah engkau menyangka hanya mereka saja ditimpa ghurur, bahkan kita juga. Ulama, pendakwah, malah penuntut ilmu. Walaupun engkau menekuni ilmu, namun amal anggota badan tidak pula engkau awasi daripada maksiat. Bahkan, engkau tertipu dengan ilmu yang engkau ada dan menyangka mempunyai tempat di sisi Allah. Na'uzubillah.Lalu jauhilah engkau daripada riya', dengki dan mencari populariti. Dan jangan pula engkau memperalatkan penampilan kealimanmu serta bermadah atas nama Tuhanmu sebagai topeng dirimu, sampaikan engkau terkena percikan riya. Ingatlah pesan Nabi bahawa:
"Sesungguhnya Allah tidak melihat penampilan-penampilan dan harta benda kalian. Akan tetapi melihat hati dan amal kalian"

(Sahih, HR Muslim dan Ibn Majah dari sahabat Abu Hurairah r.a)
Kemudian, ada pula kelompok yang menekuni ilmu, membersihkan amal anggota badan lalu dihiasinya dengan ketaatan dan membersihkan hati daripada riya', hasad san sombong. Akan tetapi masih terselit sisa-sisa dihati mereka oleh tipu daya syaitan dan tipu daya dunia, sedangkan mereka tidak menyedarinya.Bersenanglah hati engkau pabila manusia mendapat hidayah bukan melalui tangan engkau. Janganlah terdetik hati engkau dengan ketidaksenangan pabila manusia mendapat hidayah selain daripada tangan engkau. Hendaklah engkau ikhlas dalam menyampaikan ilmu, tidak kiralah sama ada ilmu dunia mahupun akhirat.

Kembali>>>

P.S: Khas untuk diri penulis dikala lupa. Dan juga kepada yang ingin mengambil iktibar.

Read More...

Saturday, July 18, 2009

Sayangnya dia pada kita

2 comments
Begitu dalam cintanya pada kita walaupun tak dikenalinya
Tetapi kita yang mengenalinya tak pula cinta padanya
Angkuhnya kita
Untuk siapa cinta kita kalau bukan pada ''cintaku untukmu seorang''
Tak malukah dia hendak memadukan cinta kita
Walhal dialah insan pilihan yang membawa rahmat
Amanah yang dipikulnya terlalulah berat sehingga ditunaikan juga
Kerana amanahnya hampir sekali kepalanya dihempap batu besar
Kerana amanahnya juga najis dicampakkan padanya ketika sujud
Bahkan dicekik lehernya ketika sedang solat
Ya Allah! Sumpah pilunya
Sudahlah wajah ayahnya tak pernah dilihat
Malah terlalu awal pemergian ibunya untuk budak seusianya
Tinggallah dia yatim piatu
Ya Allah! Bertambah runtunnya hati ni
Terlalu jerih ujian yang Allah berikan
Siapa dia? Mengapa tersangatlah dalam cintanya pada kita
Sedangkan kita tidak dia kenalinya
Bahkan dia yang kita kenali tak mencintainya seperti mana sehebat cintanya pada kita
Padahal sangat jarang kita mengingatinya. Sangat jarang!
Dibuktikan pula cintanya dengan meninggalkan Al Quran dan As Sunnahnya
Keduanya bagaikan kompas dan peta buat Si Pengembara
Membawa kita terus ke destinasi tanpa liku-liku yang sesat lagi menyesatkan
Tetapi kita tetap menyimpang juga
Terlalu lama hinggakan kita lebih cinta akan tipu daya dunia
Maksiat dan zina bagaikan santapan kita
Andai kata kita berdiri di depannya
Terasa telanjanglah kita, terbongkarlah pekung kita
Ya Allah! Malunya, hinanya, kotornya
Kalaulah 'dia' itu Muhammad

"Dari Abu Hurairah r.a, bahawasanya Rasulullah s.a.w bersabda: Demi Dzat yang jiwaku ada di dalam Tangan-Nya, tidak dapat diaanggap berimanlah seseorang diantara kamu semua sehingga aku (Nabi Muhammad s.a.w) lebih dicintai olehnya daripada dia mencintai orang tuanya serta anaknya."

(HR Bukhari)P.S: Khas untuk diri penulis sendiri yang alpa


Read More...

Thursday, July 16, 2009

Bermulanya bicara Qalam

0 comments
"Bacalah! Dengan nama Tuhan yang telah mencipta. Menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah! dan Tuhan engkau itu adalah Maha Mulia. Dia yang mengajarkan dengan qalam. Mengajar manusia apa-apa yang dia tidak tahu."
(Al-'Alaq: 1-5)

''Bacalah!'' itulah perkara yang mula-mula disuruh sewaktu turunnya wahyu pertama kepada Nabi yang ummi (tidak tahu membaca dan menulis). Sampaikan Nabi didesak-desak oleh Jibril sehinggalah Nabi membacanya. Disebalik suruhan Allah yang pertama ini, tersirat rahsia yang amat besar padanya.

Persoalannya, mengapa membaca merupakan suruhan yang mula-mula sekali diperintahkan?

Hal ini kerana dengan membacalah lautan ilmu diselami. Hatta Nabi yang ummi pun disuruh membaca hinggalah Nabi dapat menghafalnya. Bagaimana pula pengislaman Umar Al-Khattab? Dengan membaca jualah sewaktu Umar membaca surah Taha. Dengan izin Allah, lubuk hati Umar begitu terharu dengan gaya bahasanya yang indah hinggalah sampai ayat (Taha:11) yang bermaksud, "Sesungguhnya Aku adalah Allah, tiada Tuhan selain Aku, sembahlah Aku". Lantas bergegaslah Umar menemui Nabi dan bersyahadah di hadapan baginda.

Disamping lidah untuk membaca, Allah mentakdirkan pula ilmu dapat dicatat. Tetapi dengan apa? Tentulah dengan qalam, iaitu pena! "Dialah yang mengajarkan dengan qalam." Ya, pena yang beku lagi kaku yang kita gunakan untuk menulis. Al-Quran sendiri pada mulanya hanya dikekalkan dalam bentuk hafalan dan catatan yang terserak-serak akhirnya dikumpulkan dan dijadikan 1 Mashaf untuk menjadi pegangan umat Islam sepanjang zaman. Bayangkanlah bagaimana agaknya jika Al-Quran masih dikekalkan dalam bentuk hafalan dan catatan-catatan yang terserak? Disesuaikan pada zaman ini, peranan pena tidak hanya kepada pen dan pensel, malah komputer, SMS dan apa jua bentuk penulisan turut mempunyai peranan yang sama.
"Nun; Demi pena dan apa yang mereka tulis."

(terjemahan Al-Qalam:1)

"Ilmu pengetahuan adalah laksana binatang buruan dan penulisan adalah tali pengikat buruan itu. Oleh itu, ikatlah buruanmu dengan tali tang teguh"

Read More...

 
Minima Glass Blogger Template by Competitions World | Originally Minima Template by Douglas Bowman